Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Ζωσιμαία, δημόσια βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων  ιδρύθηκε το 1828 και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Απευθύνεται στους κατοίκους του Νομού αλλά και στο ευρύ κοινό που την επισκέπτεται και κύριος σκοπός της είναι να παρέχει στα μέλη της χρήσιμες υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που να ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές και πολιτιστικές ανάγκες τους, να αποτελεί κέντρο επικοινωνίας και ενημέρωσης, να προωθεί και να διαχειρίζεται τη γνώση και να διαφυλάσσει και να προβάλει την τοπική πολιτισμική παράδοση.Η βιβλιοθήκη παρέχει στους χρήστες της, τις εξής υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους:
 • Δανειστικό τμήμα. Δικαίωμα δανεισμού έχει ο καθένας που έχει εγγραφεί ως μέλος της βιβλιοθήκης και κατέχει την ειδική κάρτα δανεισμού.
 • Παιδικό τμήμα. Το παιδικό τμήμα ιδρύθηκε το 1987, με εξοπλισμό για παιδιά και εφήβους που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για ψυχαγωγία και ενημέρωση.
 • Αναγνωστήριο. Είναι ένας χώρος με θέσεις μελέτης και ανάγνωση υλικού.
 • Κινητή βιβλιοθήκη. Διαθέτει δύο κινητές μονάδες οι οποίες εξυπηρετούν κοινότητες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε άλλη σταθερή βιβλιοθήκη και αποτελούν μέρος της κεντρικής βιβλιοθήκης και μαθητές που τα σχολεία τους δεν έχουν σχολικές βιβλιοθήκες.
 • Δημόσιο κέντρο πληροφόρησης. Είναι ο χώρος που παρέχεται ελεύθερα στους χρήστες και διαθέτει 12 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, 1 σαρωτή και 2 εκτυπωτές.
 • Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέσα από τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης και εκτύπωσης φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) από το Εθνικό Τυπογραφείο.
 • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC) Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στον κατάλογο της και να εντοπίσουν υλικό που τους ενδιαφέρει.
 • Υπολογιστικός και Ειδικός Εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι υπηρεσίες και συσκευές κατάλληλα εξοπλισμένες για τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α. ώστε να διευκολύνεται η πληροφόρηση και η έρευνα τους.
 • WiFi. Παρέχεται ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επισκεφτείτε τη σελίδα της βιβλιοθήκης για περισσότερα και ετοιμάστε ερωτήσεις για την αυριανή μας επίσκεψη.

2 σχόλια:

 1. Λευτέρης κουτ.26 Μαρτίου 2013 - 10:03 μ.μ.

  Είναι μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλούς διαφορετικούς χώρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πιστεύω να περάσατε πολύ ωραία στην Βιβλιοθήκη.Γιατί και εγώ που διάβασα αυτό το κομματάκι έχει πολύ σημαντικές πληροφορείες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή