pimp myspace profile

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Βουργαρέλι Άρτας

Μιλήσαμε πολύ για τον τόπο μας και το γεωγραφικό μας διαμέρισμα αυτές τις μέρες στη Μελέτη περιβάλλοντος.
πηγή
 Η Μαρία Μπ. θέλησε να μας παρουσιάσει ένα χωριό της Ηπείρου που είναι ο  τόπος καταγωγής της. Είναι το Βουργαρέλι Άρτας. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, που έχει χτιστεί αμφιθεατρικά σε 800μ. υψόμετρο ακριβώς κάτω από τις κορφές των Tζουμέρκων. Έχει περίπου 1.000 κατοίκους. Λόγω του ορεινού εδάφους οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.Έχει επίσης πολλές βρύσες που αναβλύζουν άφθονο νερό, μια υπέροχη κεντρική πλατεία και όλο το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο. 
Η Μαρία λέει ότι αξίζει να  επισκεφτεί κανείς το χωριό της και να χαρεί την ομορφιά της φύσης. Δύο μνημεία που πρέπει να δει όποιος το επισκεφτεί είναι η "κόκκινη εκκλησία" και το "μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου".


 Η κόκκινη εκκλησία(Παναγία Βελλάς) κτίστηκε το 1281 και αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα Βυζαντινής τέχνης.Οφείλει το όνομά της πιθανόν στο χρώμα των εξωτερικών της τοίχων.



πηγή
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και σώζεται σήμερα σε άριστη κατάσταση. Λέγεται ότι σ΄αυτό συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων (Γεώργιος Καραϊσκάκης , Γώγος Μπακόλας κ. ά.) και ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης του1821, έτσι ώστε να γίνει η Αγία Λαύρα της Ηπείρου.


3 σχόλια:

  1. Κυρία αυτό το παιχνίδι της Ηπείρου είναι πολύ ωραίο.Γιατί μαθένεις τα βουνά ,τα ποτάμια και όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα τοπία αυτά είναι πολύ όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το παιχνίδι μας βοηθάει πολύ για να μάθουμε τα βουνά, τα ποτάμια και όλα τα άλλα ελπίζω να βάλετε κι άλλα τέτοια παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή