pimp myspace profile

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριάτικοι χοροί του τόπου μας

ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΡΙΚΟΣ ΄Η ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ 
Κυκλικός μιμικός χορός, αλλά συγχρόνως και περιγελαστικός. Χορευόταν από τους άνδρες σ’ όλη την Ήπειρο, κυρίως στους γάμους, τις πρωινές ώρες. Παρίσταναν τη νύφη, ή οποία  κατά τη διάρκεια του γλεντιού έπρεπε να κρατήσει όλους τους προσκεκλημένους να χορέψουν. Ήταν κάτι επίπονο και σε συνδυασμό με την κούραση των προηγούμενων ημερών της προετοιμασίας, επέφερε πολλές φορές τη λιποθυμία της. Το χορό αποτελούσαν δύο εναλλασσόμενα μέρη. Το πρώτο χορεύονταν απ’ όλους τους χορευτές σαν συρτός στα δύο ενώ το δεύτερο είχε ελεύθερο μελωδικό σχήμα και σόλο από το κλαρίνο και πρωταγωνιστούσε ο πρωτοχορευτής (η νύφη). Αυτός προσποιούταν ότι λιποθυμούσε και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν κάνοντάς του αέρα και ρίχνοντάς του σταγόνες νερού. Η σκηνή αυτή και ο χορός επαναλαμβάνονταν μερικές φορές ακόμα.




Ο ΓΑΝΩΤΖΗΣ
 Μιμικός χορός της τέχνης του γανωτζή (ή καλατζή ή γανωματή). Οι χορευτές παρίσταναν και διακωμωδούσαν τον γανωτζή, που περιφέρονταν από χωριό σε χωριό επισκευάζοντας τα χάλκινα οικιακά σκεύη της εποχής που με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γινόταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Η επισκευή τους γίνονταν συνήθως με τρίψιμο (συνήθως με τριμμένο κεραμίδι ή άμμο) και επάλειψη με κασσίτερο (καλάϊ) και χλωριούχο αμμώνιο. Ιδιαίτερα αστεία ήταν η στιγμή που ανέβαινε με τα πόδια στο ταψί μετά από παρότρυνση του τραγουδιστή στο στίχο «καλατζή ανέβα πάνω» και κουνώντας τα πόδια και τον πισινό του προσπαθούσε να τρίψει τον πάτο του.



ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ
Κατά την απαγγελία του χορού σε κάθε κίνηση, υποχρεούνται όλοι οι χορευτές να κάνουν το ίδιο με τον αυτό ρυθμό και κατά την ανέγερση στο άκουσμα «Για σηκωθείτε…» να πετάγονται σαν ελατήρια. (το τραγούδι το χορεύουν μόνο άνδρες)
Όταν κάποιο μέλος από τους χορευτές δεν ακολουθεί τις κινήσεις, τότε ο αρχηγός του χορού, βγάζει την ζώνη του και τον χτυπάει στην πλάτη, ώστε ν’ ακολουθήσει τις κινήσεις των άλλων χορευτών.

1 σχόλιο: