pimp myspace profile

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Παρηγορήτισσα, Βυζαντινή εκκλησία του 13ου αι. στην Άρτα


πηγή
Ο ιερός ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας (ή Παρηγορήτριας) είναι βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα στην πόλη της Άρτας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου .

Ο Ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, άρχισε να χτίζεται γύρω στο 1260, σύμφωνα με τις πηγές, από το Μιχαήλ Β’ Άγγελο Κομνηνό-Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου, και τη γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα, την κατοπινή Αγία Θεοδώρα και πολιούχο της πόλης της Άρτας. Δε γνωρίζουμε αν αποπερατώθηκε αυτός ο πρώτος ναός ή αν έμεινε στη μέση. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα από τις πηγές είναι ότι ολοκληρώθηκε από το διάδοχο του Μιχαήλ, το γιο του Νικηφόρο Α’ Άγγελο Κομνηνό-Δούκα και τη γυναίκα του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνού.

 Από την μεγάλη σταυροπηγιακή μονή σώζονται σήμερα ο ναός, η Τράπεζα και 16 κελιά. Ο ναός εντυπωσιάζει με τις εξωτερικές και εσωτερικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες του, ενώ μοναδικός στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική είναι ο τρόπος στήριξης του κεντρικού τρούλου,στοιχείο του εσωτερικού της Παρηγορήτισσας, το οποίο και σήμερα καταπλήσσει τον επισκέπτη.

Οι πολλές φθορές στο εσωτερικό του ναού συντέλεσαν στο να χάσει ο ναός ένα μεγάλο μέρος απ' την παλιά του εσωτερική λαμπρότητα, διατήρησε ωστόσο το επιβλητικό του μεγαλείο. 


πηγή
πηγή
Παρόλες τις φθορές σώζονται αρκετά καλά τα βυζαντινά ψηφιδωτά του τρούλου, των λοχιών και της ανατολικής κάμαρας στην βάση του τρούλου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εικόνα του παντοκράτορα που δεσπόζει στο τρούλο. Οι διαστάσεις του είναι τεράστιες: διάμετρος φωτοστέφανου 3.23μ., πλάτος κεφαλής 2,22μ., διάμετρος ματιού 0,80μ. Λόγω του ύψους όμως, δημιουργούνται οφθαλμαπάτες και οι μεγάλες διαστάσεις φαίνονται φυσιολογικές. Για την κατασκευή των ψηφιδωτών χρησιμοποιήθηκαν ψηφίδες από πέτρα και μάρμαρο, καθώς και κατασκευασμένες από πηλό και υαλόμαζα, αλλά και άλλες επενδυμένες με φύλλα χρυσού και αργύρου.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ κι εδώ

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με τους μαθητές  του Μουσικού Σχολείου Άρτας να ψέλνουν τον "Ακάθιστο Ύμνο"μέσα στην Παρηγορήτισσα και πάρτε μια ιδέα για τον ναό. Περισσότερα κατά την  επίσκεψή μας στην Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου