Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων η σημερινή και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η Περιφέρεια Ηπείρου θα τιμήσουν τη σημασία της με την πραγματοποίηση έκθεσης και διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα τη βιοποικιλότητα (χλωρίδα-πανίδα) της λίμνης των Ιωαννίνων. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 3/02/2014 έως και την Παρασκευή 7/02/2014, στο ισόγειο του Περιφερειακού Μεγάρου. Παράλληλα θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές.
 Όποιος μαθητής επιθυμεί να συμμετάσχει θα μπορεί να προσκομίζει τις φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια της έκθεσης και ώρες 11:00-13:00. Η καλλιτεχνική επιτροπή της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας «Φωτόραση» θα αξιολογήσει τις φωτογραφίες, μετά το πέρας της έκθεσης και θα ακολουθήσει βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η τελευταία απογραφή που έγινε στη χώρα μας έδειξε πως υπάρχουν 387 υγρότοποι. Ως υγρότοπος χαρακτηρίζεται κάθε περιοχή που έχει μικρού βάθους συγκεντρώσεις  νερού είτε αυτές είναι στάσιμες είτε ρέουσες (τα δέλτα ποταμών, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες). Μπορεί να είναι φυσικός  ή τεχνικός.

Οι υγρότοποι είναι γνωστοί για την αφθονία και την ποκιλότητα της άγριας πανίδας και ,σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφτηκε στο Ramsar του Ιράν, οι διεθνούς σημασίας προστατεύονται ιδιαίτερα ως βιότοποι υδρόβιων πουλιών. Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερα από 400 είδη πουλιών και  απ΄αυτά περισσότερα από 200 εξαρτώνται άμεσα από τους υγροβιότοπους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά. (Ανάμεσά τους κι αυτά που παρουσιάσατε  στο τελευταίο μάθημα της Γεωγραφίας μας)

Η επιβίωση αυτών των πουλιών,  καθώς και κάθε ζωντανού οργανισμού της περιοχής, εξαρτάται από την διατήρηση και την προστασία των υγροτόπων, οι οποίοι απειλούνται από την εντατικοποίηση της γεωργίας, τη ρύπανση, την οικιστική ανάπτυξη , τη λαθροθηρία κ. ά.  . 
.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε ένα οικολογικό ντοκιμαντέρ και να μάθετε περισσότερα για  τους ελληνικούς υγροβιότοπους που έχουν χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου