pimp myspace profile

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εικονική περιήγηση στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Πατήστε την εικόνα για να κάνετε ένα ψηφιακό σεργιάνι στο Κάστρο των Ιωαννίνων


Κατά την Βυζαντινή περίοδο και για πολύ ακόμα χρονικό διάστημα, η πόλη των Ιωαννίνων φέρεται ότι περιοριζόταν μόνον εντός του φρουρίου.

Το 13ο αιώνα, όταν ο Κομνηνοδούκας Μιχαήλ Α΄ ιδρύει το λεγόμενο “Δεσποτάτο της Ηπείρου” με πρωτεύουσα την Άρτα, οχυρώνει  με νέο τείχος το Κάστρο και εγκαθιστά νέους κατοίκους. Από τότε αρχίζει η περίοδος ακμής των Ιωαννίνων.
Μολονότι πρωτεύουσα του Δεσποτάτου είναι η Άρτα, τα Ιωάννινα αναπτύσσονται συνεχώς. Μετά το 1204, όταν η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Φράγκων, στα Γιάννενα συγκεντρώνονται πολλές αριστοκρατικές οικογένειες της Πόλης.
 Στην ίδια την πόλη, εκτός από το νέο τείχος, ανεγείρονται κτίρια, ναοί και αρχοντικά. Στη βορειοανατολική ακρόπολη (Δημοτικό Μουσείο) κυριαρχεί το μέγαρο του Κυβερνήτη, ενώ στη νοτιοανατολική (Ιτς-Καλέ) ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, που ιδρύεται από τον ίδιο το Μιχαήλ Φιλανθρωπηνό. Το χρυσόβουλλο του Ανδρονίκου του 1319, με το οποίο ο αυτοκράτορας παραχωρεί στους κατοίκους των Ιωαννίνων προνόμια, δείχνει ανάγλυφα την ακμή της πόλης.
    Το ισχυρό τείχος και οι δύο οχυρές ακροπόλεις χαρίζουν ασφάλεια. Οι περιώνυμοι “Καστρινοί” αποκτούν ισχύ και πλούτο. Αρχίζουν έτσι σιγά σιγά να αποδεσμεύονται από την κηδεμονία της Άρτας. Το 1367 αποκτούν δικό τους δεσπότη.
Πηγή: 6ο Δ.Σ.Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου