pimp myspace profile

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε μέρα, ημέρα του παιδιού

 Παγκόσμια ημέρα του παιδιού σήμερα και είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Ακόμα και σήμερα, σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει η unicef,
• Πάνω από 22.500 παιδιά την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως έλλειψη εμβολίων, χρήση ακάθαρτου νερού, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή.
• 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, εργάζονται συχνά σε σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες.
• Από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) πέφτουν θύματα trafficking.
Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει παγκόσμια για τη διασφάλιση της Χάρτας των δικαιωμάτων των παιδιών, ξέρω μόνο ότι ανησυχώ και ως γονιός και ως εκπαιδευτικός. Διάβασα ένα άρθρο σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα" που αναφέρεται σε μια πτυχή του θέματος. Νομίζω όμως πως εκεί κάπου βρίσκεται η λύση, τουλάχιστον όσον αφορά όλους μας ως μονάδες. Να είμαστε πολύ κοντά στα παιδιά μας μα και σε κάθε παιδί.
Στο άρθρο, το οποίο αναφερόταν σε γνωστή από τη δημοσιότητα που πήρε αυτές τις μέρες εκμετάλλευση παιδιών, θα διαβάσετε μεταξύ άλλων:

"Αφού, λοιπόν, δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε ψυχίατρος, θα μιλήσω εδώ με την μόνη γλώσσα που γνωρίζω: του γονιού. Που όπως όλοι μας, μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε παιδιά με τον τρόμο των «δράκων» που θα συναντήσουν στο διάβα τους. Που κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τα ενημερώσουμε , να τα προετοιμάσουμε για τα χειρότερα, να τα οπλίσουμε απέναντι στους κινδύνους που καραδοκούν. «Μη μιλάς σε αγνώστους. Μην πλησιάζεις αγνώστους. Μην μπαίνεις σε ξένα αυτοκίνητα. Αν κάποιος σου πει ότι ξέρει τη μαμά ή τον μπαμπά, φύγε τρέχοντας. Αν κάποιος σε πλησιάσει πολύ, βάλε τις φωνές και τρέχα. Ο,τι περίεργο σου συμβεί, πες το μου αμέσως».

Όμως, πόσο μπορείς να προστατέψεις τελικά το παιδί σου; [...]Τι μπορείς να κάνεις εσύ; Από πού, πώς να τα προφυλάξεις; Πόσους τρόπους έχεις;

Μόνο έναν: Αν καταφέρεις να πείσεις το παιδί σου να σου μιλάει για τα πάντα! ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ - με γράμματα κεφαλαία. Να μη σε φοβάται. Να μπορεί να μοιραστεί μαζί σου ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Πάντα!

[...]

 Πρέπει κάτι να κάνουμε. Τώρα. Σήμερα - να δώσουμε φωνή στα τρομαγμένα παιδιά. Τώρα. Σήμερα - να καταλάβουν ότι είμαστε εδώ για εκείνα. Ότι είμαστε παρόντες στη ζωή τους. Όχι για να τα κρίνουμε. Για να τα στηρίξουμε. Για να προλάβουμε. Για να δράσουμε και να αντιδράσουμε.

Τώρα. Σήμερα. Τα παιδιά μας πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να μας μιλάνε για ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κι ότι - πάνω απ' όλα - είμαστε κοντά τους. ΠΑΝΤΑ. Και ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…"
Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να παίζουν, να νιώθουν ασφάλεια και κυρίως ΑΓΑΠΗ. Κι αυτό πρέπει να είναι ζητούμενο όλων μας.

2 σχόλια:

  1. Αυτοί οι κανόνες είναι πάρα πολύ συμαντικοι.Αν τους τηρούμε δεν θα κινδυνεύουμε τόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν γονείς και δεν έχουν φροντίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή