Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Μπόλια ή Πολυσπόρια

πηγή
 Τα Εισόδια της Θεοτόκου αύριο κι ένα έθιμο από την παιδική μου ηλικία είναι στο μυαλό μου από το πρωί. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα φτιάχναμε στο σπίτι μας, όπως και σ΄όλα τα σπίτια του χωριού, τα πολυσπόρια ή αλλιώς μπόλια .Η γιορτή των Εισοδίων συμπίπτει με το τέλος ή το μέσο της σποράς γι αυτό και ο λαός μας, που τη λέει Αποσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα,  τη θεωρεί προστάτιδα της σοδειάς. Έτσι λοιπόν αυτή τη μέρα μαγειρεύονται όσπρια και δημητριακά ανακατεμένα (σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, ρεβύθια, φακές , κουκιά) κι αφού ευλογηθούν στην εκκλησία τρώγονται από όλα τα μέλη της οικογένειας με την ευχή για καλή σοδειά.
Έθιμο με πανάρχαιες ρίζες, έθιμο που ομολογεί το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων στη Μητέρα Φύση. 
Τελικά δεν μπήκα στη διαδικασία να τα φτιάξω, αλλά αν κάποιος θέλει ακολουθεί η συνταγή.

Η συνταγή 
 Φακές 
 Φασόλια μέτρια 
Κουκιά 
 Ρεβύθια 
Καλαμπόκι 
 Σιτάρι 
Μπιζέλια 

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια τα ρεβύθια και τα κουκιά. Την επομένη τα βράζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν χυλώσουν είναι έτοιμα. Στη συνέχεια τα σερβίρουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.Αρμυρά, προσθέτοντας αλάτι και λεμόνι ή γλυκά προσθέτοντας καρύδια,ρόδια,  κανέλα και μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου