Ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε σήμερα ανάμεσα στους μαθητές μιας τάξης του σχολείου μας είναι καλή αφορμή να ξαναμιλήσουμε για τη βία στο σχολείο.
Μπορείς να δεις παρακάτω μερικές σχετικές πληροφορίες που βρίσκουμε στη σελίδα του μικρού αναγνώστη και στη συνέχεια να διαβάσεις το βιβλίο κάνοντας κλικ στην εικόνα.
Ακόμα και αν δεν έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν σου συμβεί και με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου ή τους συμμαθητές σου που μπορεί να εκφοβίζονται.Τι είναι ο εκφοβισμόςΈνας μαθητής εκφοβίζει όταν χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα επιτίθεται σε συμμαθητές του με σκοπό να τους προκαλέσει σωματικό ή ψυχικό πόνο. Ο εκφοβισμός ανάμεσα στους μαθητές μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.
Πώς εκδηλώνεται
- χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, μπουνιές, χτυπήματα
- βρισιές, προσβολές, απειλές και κοροϊδίες
- καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και κλοπές
- αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες
- με απειλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο e-mail σου
Τι μπορείς να κάνειςΜπορεί να είναι δελεαστικό το να εκδικηθείς το παιδί που σε εκφοβίζει. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι η λύση γιατί αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει και άλλη βία.Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποχωρίσεις από το περιστατικό, να είσαι μαζί με άλλα παιδιά και να ενημερώσεις έναν ενήλικα (δάσκαλο και/ή γονέα)
Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι για να χειριστείς τον εκφοβισμό.
- Ενημέρωσε έναν ενήλικα. Δάσκαλοι, διευθυντές και γονείς όλοι μπορούν να βοηθήσουν στο να σταματήσει ο εκφοβισμός.
- Να αποφεύγειςτο παιδί που σε εκφοβίζει και έχε πάντα μαζί σου ένα φίλο σου. Κάνε μια προσπάθεια να είσαι πάντα με ένα φίλο σου ή με μια παρέα. Κάνε και εσύ το ίδιο για κάποιο άλλο παιδί που μπορεί να είναι και αυτό θύμα εκφοβισμού.
- Κράτα το θυμό σου. Είναι φυσικό να θυμώνεις, αλλά τα παιδιά που εκφοβίζουν λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Στο βαθμό που μπορείς κάνε μια προσπάθεια να μην δείχνεις ότι έχεις θυμώσει.
- Απομακρύνσου και αγνόησε το παιδί που σε εκφοβίζει. Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου. Όταν αγνοείς τον εκφοβιστή αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεσαι και δεν σε νοιάζει. Τελικά ο εκφοβιστής θα σταματήσει να σε εκφοβίζει, όταν βλέπει ότι δεν του δίνεις σημασία.
- Να θυμάσαι ότι , δεν φταις εσύ! Και να μην νιώθεις ντροπή για αυτό που σου συμβαίνει.
Περιμένω τις σκέψεις σου και τα σχόλιά σου.
Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Συγχαρητήρια! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε η ανάρτησή σου Γεωργία, όλες μου αρέσουν αλλά δεν μου άρεσε το γεγονός. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι και γιατί, αν και κάπου πάει το μυαλό μου, και λυπάμαι. Βέβαια αυτά συμβαίνουν πάντα και παντού και το προσεγγίζεις θαυμάσια, οι μαθητές να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά αυτά και να παίρνουν μαθήματα ζωής με τον διαμεσολαβητικό ρόλο του δασκάλου (εδώ δίνεις μάλλον το μοντέλο της χελώνας και θέλει εξάσκηση). Με τέτοιους δασκάλους οι μαθητές θα μάθουν να αυτοελέγχονται και να αυτοπειθαρχούν. Μακάρι να το κάναμε όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ,δάσκαλε. Πόσο θα χαιρόμουν να ήταν "άχρηστες" τέτοιες αναρτήσεις και τέτοιες συζητήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι,Βούλα,θεωρώ πως πρέπει και μεις, σαν την κουκουβάγια του βιβλίου, να δίνουμε προτεραιότητα στα μαθήματα ζωής που χτίζουν υγιείς προσωπικότητες και μετά όλα τ΄άλλα.Στεναχωριέμαι πολύ, όταν μας ξεφεύγουν τέτοιες καταστάσεις.